Het vak van filmoperateur  is in de afgelopen jaren erg veranderd. Tot een paar jaar gelden was het nog werken met kilometers 35 MM film, analoge projectoren plakband en plakpersen .Maar  tegenwoordig is het werken met digitale projectie, digitale films en netwerkkabels. Dus tegenwoordig is het meer de taak van netwerkbeheerder en computertechnicus. Vaak mag ik vanuit deze functie ook contact hebben met verschillen leveranciers voor leveringen van schermen, projectoren en audio systemen. Dus in de afgelopen jaren heb ik veel contacten opgedaan en veel dingen mogen en kunnen leren.

CC van Berensteyn (Veendam)

Sinds 2004 is er weer een theater in Veendam genaamd “CC van Beresteyn”. En van dit theater is 1 van de onderdelen een filmhuis. Hier werd is 1x per 2 week een film vertoont. Maar door het groeiend aantal bezoeker werd dit naar een paar jaar uitgebreide naar 1x per week.  Sinds de start van dit filmhuis mag ik hier de functie van operateur vervullen.

In de eerste jaren werkte we hier met een Kinoton FP 30 ( 35MM) projector met een ST 200E Non-Rewind Systeem. Dit betekende dat er 35 MM film aan elkaar geplakt moest worden. Die gebeurde met plakpers en tape. En we gebruikten stukje aluminum voor het aansturen van een puls matrix.

In de periode 2011/2012 was er in geheel Nederland een omslag van analoge 35 MM projectie naar digitale projectie. Hier mee heeft van CC van Beresteyn ook kunnen mee doen. Hier bij hebben we de Kinoton FP 30 omgeruild voor een Digitale projector van Christie. We konden onze nieuwe CP 2220, Doremi DCP 2000 en een nieuwe Dolby CP 750 verwelkomen. Nog geen jaar later kwam er ook een oprolbaar projectie scherm en een uitbreiding van het audio systeem. Dit om de gasten de meest optimale film ervaring te kunnen bieden

Op dit moment draait het filmhuis in CC van Berensteyn erg goed. Door de het groeiend aantal bezoekers zijn het aantal voorstelling uitgebreid met kindervoorstelling, speciale en schoolvoorstelling.

De Nieuwe Kolk (Assen)

In 2001/2002 ben ik als statigere in De Kolk in Assen begonnen. Hier ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met 35 MM film en het bioscoop wereldtje. Toen kwam er in de zomer van 2002 een plekje vrij als leerling operateur. De oude Kolk was een theater wat aan het einde van de Vaart in Assen gevestigd. Op dat moment bestond de Kolk uit 3 zalen. En 2 van de 3 zalen hadden een dubbele functie van theaterzaal en bioscoopzaal.  Na de  sluiting in 2004/2005 van de oude lokatie aan de Vaart ging de bioscoop naar een tijdelijk lokatie elders in Assen. Hierna heb ik de Kolk verlaten als medewerker en ben een jaar later terug gekomen al freelancer.

Toen in 2012 de Kolk terug ging verhuizen naar hun nieuwe onderkomen aan de Vaart werd ik gevraagd om ze technische te ondersteunen in  de opstart periode. Dit doe ik tot op heden nog steeds.

De Klinker (Winschoten)

Sinds de opening van de nieuwe Klinker in Winschoten ben ik verbonden aan hun om er voor te zorgen dat alle filmvoorstellingen en filmtechnische materialen verzorgd worden.