Filmoperateur

Het vak van filmoperateur  is in de afgelopen jaren erg veranderd. Tot een paar jaar gelden was het nog werken met kilometers 35 MM en analoge projectoren en tegenwoordig werken met digitale projectie en digitale films. Dus het romantische van het operateursvak is eigenlijk verdwenen tegenwoordig is het meer computer programmeren. Iets wat even wennen was maar uiteindelijk veel uitdagender omdat dit een nieuwe medium is omdat er nog veel te leren valt.

CC van Berensteyn (Veendam)

Sinds 2005 is er weer een theater in Veendam genaamd CC van Beresteyn. En van onderdeel van dit theater is een filmhuis. Hier werd is 1x per 2 week een film vertoont. Maar door het groeiend aantal bezoeker werd dit naar een paar jaar uitgebreide naar 1x per week.  Sinds de start van dit filmhuis mag ik hier de functie van operateur vervullen.

In de eerste jaren werkte we hier met een Kinoton FP 30 ( 35MM) projector met een ST 200E Non-Rewind Systeem. Dit betekende dat er 35 MM film aan elkaar geplakt moest worden. Die gebeurde met plakpers en tape. En we gebruikten stukje aluminum voor het aansturen van een puls matrix.

In de periode 2013/2014 was er in geheel Nederland een omslag van analoge 35 MM projectie naar digitale projectie. Hier mee heeft van CC van Beresteyn ook kunnen mee doen. Hier bij hebben we de Kinoton FP 30 omgeruild voor een Digitale projector van Christie. We konden onze nieuwe CP 2220, Doremi DCP 2000 en een nieuwe Dolby CP 750 verwelkomen. Niet veel later kwam er ook een oprolbaar projectie scherm en een uitbreiding van het audio systeem.

Op dit moment draait het filmhuis in CC van Berensteyn erg goed. Door de het groeiend aantal bezoekers zijn het aantal voorstelling uitgebreid met kindervoorstelling, speciale en schoolvoorstelling.

De Nieuwe Kolk (Assen)

In 2001/2002 ben ik als statigere in De Kolk in Assen begonnen. Hier ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met 35 MM film en het bioscoop wereldtje. Toen kwam er in de zomer van 2002 een plekje vrij als leerling operateur. De oude Kolk was een theater wat aan het einde van de Vaart in Assen gevestigd. Op dat moment bestond de Kolk uit 3 zalen. En 2 van de 3 zalen hadden een dubbele functie van theaterzaal en bioscoopzaal.

De Klinker (Winschoten)